Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przygotowujesz najlepsze przepisy na Boże Narodzenie? W takim razie ten piernik dojrzewający powinien znaleźć się w twoim notesie! Inspirowany jest staropolską tradycyjną recepturą, czyli powrotem do korzeni. Przygotowywanie wypieków długo przed świętami czy cierpliwe wyczekiwanie aż ciasto nabierze smaku i aromatu to prawdziwa kwintesencja okresu przed Bożym Narodzeniem. Teraz możesz się tym cieszyć także w swoim domu. Ma to również wiele plusów. Nie musisz dzień przed Wigilią przygotowywać ciasta, bo zrobisz je znacznie wcześniej. Dzięki temu zaoszczędzisz czas na inne domowe smaczne rozmaitości.
Długi czas dojrzewania ciasta to absolutna podstawa, aby piernik miał tak niezwykły smak. W chłodzie masa powoli się fermentuje i przegryza przyprawami korzennymi. Nabiera głębi, lekko karmelowego smaku oraz wspaniałej maślanej konsystencji. Równomiernie też przechodzą zapachy i smaki, czego nie da się uzyskać w ekspresowych przepisach na piernik. Ponadto podczas leżakowania w lodówce z ciasta odparowuje woda.
Pierwszy etap to przygotowanie ciasta na piernik dojrzewający. Zaplanuj go na około 6 tygodni przed świętami, czyli w okolicach połowy listopada. Wtedy wyrobisz ciasto o korzenno-miodowym aromacie. Pamiętaj, aby je zabezpieczyć i włożyć do lodówki. Ta będzie powoli dojrzewał. Możesz trzymać ciasto na dolnej półce lodówki, czyli w najzimniejszym miejscu o optymalnej wilgotności.
Kilka dni przed Wigilią upiecz piernik dojrzewający. Najlepiej podzielić ciasto na 3-4 części i rozwałkować je cienko, najlepiej na grubość 1 cm. Następnie, po całkowitym ostudzeniu, trzeba je przełożyć ulubioną konfiturą albo powidłami śliwkowymi. Tak przygotowany piernik długo dojrzewający trzeba zawinąć w folię aluminiową i ponownie odstawić na minimum 3 dni. To bardzo ważne, bo wtedy każdy blat zmięknie i będzie lepiej się kroił podczas świąt Bożego Narodzenia. Jeśli planujesz ozdabiać piernik dojrzewający, zrób to na dzień przed Wigilią.
Dla pewności, możesz zapisać sobie wszystkie daty przygotowania piernika w kalendarzu i ustawić przypomnienia, aby w przedświątecznym zamieszaniu nic ci nie umknęło.
Piernik dojrzewający jest bardzo aromatyczny, dlatego ważne jest jego odpowiednie przechowywanie. Nie powinien pochłaniać innych zapachów z lodówki, a z drugiej strony – nie może też przeszkadzać pozostałym produktom spożywczym. Tradycyjnie ciasto przechowuje się w kamionkowej, glinianej albo szklanej misce, które są neutralne dla smaku i zapachu. Jeśli ich nie masz, możesz użyć zwykłej dużej ceramicznej miski. Unikaj jednak plastikowych pojemników.
Ciasto potrzebuje lekko oddychającego okrycia, dlatego jako pokrywka najlepiej sprawdzi się lniana lub bawełniana ściereczka. Nie przykrywaj miski folią spożywczą ani szczelną pokrywką, żeby w ciasto nie wdała się wilgoć. To sprzyja rozwojowi pleśni. Ciasto powinno dojrzewać w temperaturze około 4-6°C, więc dolna półka lodówki będzie idealna.
Do przepisu na piernik długo dojrzewający przyda ci się jeszcze coś owocowego lub kremowego do przełożenia ciasta. Klasycznym wyborem będą gęste powidła śliwkowe, które mają słodko-kwaśny smak. Możesz też wybrać konfiturę wiśniową albo z owoców leśnych. Bardziej nowoczesnym rozwiązaniem jest przygotowanie kremu śmietankowego z mascarpone. Wtedy jednak warto przełożyć blaty ciasta tuż przed Wigilią (np. rano albo dzień wcześniej). Upieczony piernik trzeba zabezpieczyć folią aluminiową i przechowywać go w temperaturze pokojowej, z daleka od grzejnika. Możesz też wykorzystać pomysł z przepisu na orzeszki z kremem orzechowym.
Ogórki nie tylko kiszone i konserwowe układamy na półce w spiżarni. Krokodylk...
Odsłon: 6027
Ogórki nie tylko kiszone i konserwowe układamy na półce w spiżarni. Krokodylk...
Odsłon: 6027
Składniki
Rozpocznij przygotowania na ok. 6 tygodni przed Wigilią. Do bardzo dużego garnka wlej miód. Dodaj cukier i masło. Bardzo powoli rozpuść na niewielkim ogniu. Garnek zdejmij z ognia i całkowicie wystudź jego zawartość. W szklance wymieszaj sodę oczyszczoną z mlekiem do uzyskania jednolitej konsystencji. Dodaj do masy cukrowej. Wmieszaj jajka i dodaj pół łyżeczki soli oraz przyprawę do piernika. Stopniowo dodawaj mąkę, zagniatając dłońmi lub mikserem z hakiem do ciasta drożdżowego. Masa powinna być bardzo ciężka i gęsta.
Ciasto zagnieć w kulę i umieść ją w misce, najlepiej kamionkowej. Przykryj naczynie lnianą ściereczką i odstaw w chłodne miejsce lub na dolną półkę lodówki. Po 6 tygodniach leżakowania, ciasto podziel na 3 części i rozwałkuj wałkiem na placki o grubości ok. 1 cm.
Przełóż każdy blat do form do pieczenia wyłożonych papierem o wymiarach ok. 26 x 40 cm. Piekarnik nastaw na 180 st. Celsjusza. Ciasto włóż do piekarnika i natychmiast zmniejsz temperaturę do 150 st. Celsjusza. Piecz je przez ok. 15-20 minut lub do suchego patyczka.
Po upieczeniu blaty ostudź i przełóż ulubionym kremem lub dżemem. Zawiń w folię aluminiową i wstaw do lodówki na ok. 3 dni. Piernik dojrzewający podawaj polane ulubioną polewą lub lukrem.